ce VIZITAM

BISERICA - CETATE DIN HARMAN

 

Biserica - cetate din Harman a fost construita in stil romanic, in sec. al XII - lea. Zidul de incinta are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer. Este inalt de 12 metri si intarit cu sapte puternice turnuri de aparare, unele dotate cu orificii prin care se putea turna smoala sau apa fierbinte asupra asediatilor. In anul 1552, voievodul Moldovei a asediat cetatea Harman, dar fara succes.


CETATEA FELDIOAREI

 

Numele cetatii provine din cuvantul maghiar Foldvar - cetate de pamant. Ruinele cetatii taranesti se vad si astazi. Un document din anul 1439 spune ca locuitorii comunei Feldioara au construit cetatea pentru apararea familiilor si gospodariilor lor, cu "mari cheltuieli si cu mare osteneala". Cetatea a rezistat, se pare, invaziei turcesti din 1421, pentru ca in documentele vremii este amintita numai devastarea orasului Brasov si a satelor Harman, Sanpetru, Bod, Halchiu, Ghimbav si vulcan. A doua invazie a turcilor in Tara Barsei, din 1432, a lasat urme in comuna Feldioara. O inscriptie datata 1457, arata ca abea in acel an s-a terminat refacerea cetatii. In luptele din 1612, cetatea Feldioarei a fost ocupata de trupele principelui Gabriel Bathory, iar in septembrie a fost asediata timp de trei zile de brasoveni, sub conducerea junelui primar Michael Weiss. La 16 octombrie 1612 s-a dat la Feldioara batalia dintre trupele lui Bathory si cele ale Brasovului, in care brasovenii au fost invinsi, iar Michael Weiss ucis. Depozitele de cereale din cetate au fost folosite pana la cutremurul din 1838, iar dupa aceea au fost parasite. Paznicul cetatii si-a abandonat si el locuinta, iar zidurile au fost lasate de izbeliste.


BISERICA DIN PREJMER

 

Prima atestare documentara a localitatii Prejmer dateaza din 1211, fiind consemnata intr-un document adresat de Andrei al II - lea cavalerilor teutoni. Dupa mai mult de o suta de ani, in 1360 apare pentru intaia oara denumirea de Prejmer. Biserica a fost construita in plan de cruce greaca, in sec. al XII - lea. In jurul acesteia a fost ridicata o cetate taraneasca menita sa apere comunitatea saseasca. Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea trebuia sa apere pasul Buzaului. A fost atacata de cincizeci de ori fara sa fi fost cucerita vreodata de turci. Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti. Ele au 12 metri inaltime si adapostesc 272 camere aranjate asimetri, pe patru nivele. Pe timp de pace erau folosite drept camere pentru provizii, iar pe timp de asediu erau si locuibile. Fiecare familie din localitate avea in cetate o camera care era mostenita din tata in fiu. Cetatea era aparata de un sant cu apa, de 18 metri latime si 2 - 4 metri inaltime. In 1788 s-a construit poarta exterioara care se mai pastreaza si azi. Fantana din cetate, moara actionata manual sau cu ajutorul calului, precum si cuptoarele pentru paine dadeau taranilor posibilitatea sa reziste chiar si unui asediu indelungat.


BISERICA DIN SINPETRU

Biserica din Sinpetru dateaza din secolul al XIII - lea. A fost construita ca o basilica cu trei nave. In 1794 a fost in intregime demolata. Urmele picturii de pe zidul de incinta dateaza din sec. XIII - lea, probabil din anul 1240, cand Ordinul Cistercian a devenit patronul biosericii din Sinpetru. Biserica fortificata a suferit grave distrugeri in timpul invaziei turcesti in Tara Barsei, din anul 1432, care a distrus satul. In acelasi secol, taranii din Sinpetru au ridicat zidurile din jurul biseicii la 8 metri inaltime si au intarit incinta cu 5 turnuri de aparare si un sant cu apa in jurul cetatii. Biserica a suferit numeroase distrugeri in urma unor incendii din sec. XVII, in care s-a pierdut arhiva comunitatii. Turnul clopotnitei s-a prabusit in anul 1713. In 1795 a inceput reconstruirea actualei biserici pe acelasi amplasament, cu un turn clopotnita in partea de est.


CETATEA RUPEA

 

Cetatea Rupea este situata in zona vestica a orasului, pe un masiv de bazalt. In decursul istoriei, ea a fost un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi, confruntata cu repetate asedii ale turcilor si tatarilor. Pe vremea dacilor, pe varful unei stanci de bazalt se afla o cetate despre care se spune ca purta numele de Ramidava. In veacul al XIV - lea, sasii au gasit cetatea in ruina si au construit pe ramasitele ei, in mai multe etape, o cetate taraneasca. Ei i-au dat aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: Reps (mult mai tarziu ungurii au numit-o Cohalom, adica "gramada de piatra"). Intr-o prima mentionare scrisa cetatea Rupea apare sub numele de Koholom, nume care se refera la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Cetatea are forma unei cochilii de melc. Materialele folosite au fost piatra de bazalt extrasa din stanca, piatra de piraia, piatra calcaroasa adusa de pe hotarul comunei Cata si caramida arsa. Tigla a fost folosita incepand cu secolul al XVIII - lea. Sistemul de fostificare consta in trei incinte: Cetatea de Sus (construita inainte de colonizarea germana), Cetatea de Mijloc (ridicata in sec. al XV-lea) si Cetatea de Jos (care dateaza din secolul al XVIII-lea).Cetatea a fost construita cu incepere din anul 1324 in perioada rascoalei sasilor impotriva regelui Ungariei Carol Robert de Anjou. Ulterior, locuitorii au adaugat constructiei initiale trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte exista o fantana adanca de 59 metri, a carei apa nu a secat pana astaszi. In 1790, o furtuna puternica a distrus acoperisul cetatii, iar de atunci edificiul a fost lasat in parasire.


BISERICA DIN HOMOROD

 

Homorodul poseda una dintre foarte rarele biserici - sala romanice, ce dateaza din ultima treime a sec. al XIII - lea. Intrarea in clopotnita s-a aflat la inceput in coltul de sud -est al porticului, urcand prin grosimea zidului spre tribuna din al doilea cat. In cursul fortificarii, inceputa la sfarsitul sec. XV-lea, clopotnitei i s-au atasat doua constructii de plantare in continuarea peretilor laterali ai salii. Monumentul turn donjon a fost ridicat deasupra corului, din blocuri de piatra, pe un plan patrat, cu ziduri groase de 3 metri la baza si de 2 metri la inaltimea catului al patrulea. Corul a devenit, ca atare, parterul acestui turn. In 1623, un incendiu a nimicit toate partile din lemn ale cetatii. La sfarsitul secolului al XV-lea, biserica a fost inconjurata cu un zid de aparare inalt de 7 - 8 metri, de traseu rectangular. Coridorul de aparare sprijinit pe consule de lemn inconjoara zidul in partea superioara, strapunsa de guri de turnare si metereze mici. Coridorul trece si peste fatadele turnurilor dinspre curte, fiind inca pastrat pe laturile de vest, nord si est. in centrul laturii apuseni este situata o intrare strajuita de un turnulet de aparare. Cortina interioara este inconjurata de un al doilea zid de aparare, mai scund, formand "Zwinger" - ul, pastrat azi pe laturile de sud si vest. In 1657, turnul din nord - vest a fost inlocuit printr-un turn inalt de 10 metri, de plan pentagonal, cu patru nivele. Caturile, despartite prin platforme din barne, au intrari separate pe latura dinspre curte, cu un balconas de lemn spre care urca scari dispuse aproape vertical.


BISERICA CETATE DIN CRISTIAN

 

In spatele unui zid de aparare circular, prevazut cu noua turnuri aflate si astazi in stare buna de conservare, se inalta turla bisericii din comuna Cristian. Turnurile au un plan rectangular, majoritatea avand acoperisul intr-o singura apa, inclinat spre interior si terminat la coronament cu o creasta crenelata. Din vechea biserica in stil romanic ridicata in secolul al XII-lea, se mai pastreaza inca frumosul portal dinspre vest, care este fereastra de forma circulara. Piatra de temelie a actualei biserici a fost pusa in anul 1839.


BISERICA-CETATE DIN ROADES

 

In satul Roadesse afla o biserica fortificata, asezata pe o inaltime cu pante relativ abrupte, si protejata de un zid dublu, cu cinci turnuri de aparare. Turnul bisericii este prevazut cu o galerie continua, aflata intr-o stare buna de conservare. Arcadele sunt amplasate pe nava bisericii si nu in zona corului, ca de obicei. Turnul principal, situat la vest, a avut initial, in partea sa inferioara, un vestibul ai carui pereti sunt strabatuti de patru deschideri de forma unor ogive, imbracand turnul ca o mantie. Constructia a fost terminata in 1526.


BISERICA-CETATE DIN CATA

 Edificiul a fost construit in stil romanic, pastrand ca vestigii ale acestui stil portalul de vest si o fereastra cu bolta in semicerc. La sfarsitul secolului al XV-lea, biserica a fost reconstruita ca o biseica fortificata cu zid de aparare si turnuri inca bine pastrate. Turnul clopotnita a fost construit mai tarziu.


BISERICA DIN FELMER

 

Satul Felmer este renumit pentru biserica cetate construita in stil romanic, in secolul al XIII-lea. Doua veacuri mai tarziu, biserica este transformata in biserica fortificata (Kirschenkastell), prin ridicarea unei incinte din zid de piatra prevazut cu patru basfioane.


BISERICA-CETATE DIN UNGRA

 

Pe o inaltime intinsa, langa comuna Ungra, este situata o biserica in stil romanic datand din secolul al XIII-lea. In portalul acestei biserici sunt zidite capete de leu care au provenit din ruinele castrului roman aflat pe raul Olt. Biserica este inconjurata de un zid circular si este inzestata cu turnuri de aparare.


BISERICA DIN ROTBAV

 Biserica-cetate din sat isi afla inceputurile pe la 1250 cand locuitorii au inceput construiea unei basilici romanice. Pe la 1300, satul era locuit de peste 70 de familii. Biserica in stil romanic a suferit numeroase transformari in cursul secolelor, astfel incat stilul romanic initial se combina cu goticul si cu barocul. In sec. al XV-lea, in jurul bisericii a fost construit un zid de aparare, fiind transformata in cetate. Ea a fost utilizata de catre generalul Basta drept refugiu, in anul 1602. Aici el a fost asediat de catre principele Transilvaniei. Biserica-cetate a rezistat asediului si principele a fost nevoit sa se alieze cu domnitorul Tarii Romanesti, Radu Serban. Biserica-cetate si satul Rotbav au fost arse in urma unui cumplit incendiu, in anul 1732, sase ani mai tarziu a inceput reconstructia bisericii si a cetatii, iar in anul 1908 a fost instalata o noua orga, comandata la Pecs.