MENIU

Specialitatea casei
Mancare taraneasca de puica.

Ma tot gandesc la bunicii mei pe care abia-i mai tin minte, albi, batrani, frumosi cu chipuri blande, de mult odihnindu-se sub flori de iarba si sub troite si la ce ar fi zis ei citind si intr-o cartulie de demult "Castelul din Carpati", despre fiertura de porumb cunoscuta sub numele de mamaliga muiata in lapte proaspat muls.
Stiu si eu ce i se cuvine mamaligii: apa de fantana adanca, limpede, siroind din ciutura grea de stejar, cercuita, patata verde cu muschi, sarea cenusie sparta din Bulgare de Slanic, din minele vechi de pe timpul marelui Decebal, faina galbena macinata intre cremene de-un morar lenes, colbuit de ani si o femeie draga, voinica pusa pe fapte placute lui Dumnezeu, care s-o mestece la foc de gateje si s-o rastoarne aburinda pa masa de lemn . Iar in vreme ce in cazanul cela mamaliga prinde contur, pentru intregirea mesei se ia o puica dolofana, la care i se adauga un rand de ceapa tocata si de rosii peste care se presara marar verde si patrunjel la fel cu carnea tare a unor ardei bucatati si bulionul cu care s-a stins grasimea. Mancarea se izbaveste la foc stins inabusit sub capac si se imperechiaza cu mamaliga. Fireste ca la toate acestea se adauga un vin rosu de pe dealul Podul Turcului de al carui gust nu te saturi niciodata. .

Specialitatea bucatarului sef
Sarmale batranesti cu carne de porc.

Tacamuri, linguri si cutite, le-am auzit revolta pe soptite in spalatorul din bucatarie: - Noi nu slujim decat cu farfurie si stam numai atat pe masa, cat e duminica sarmaua grasa si repetam mereu de veacuri, o singura figura: sarmaua tavalita in smantana si de la blid direct in gura .

Specialitatea barmanului
Elixirul lui Deceneu (vin rosu preparat dupa o veche reteta dacica).

Legenda spune ca dorind sa afle mai multe pentru poporul sau, Deceneu - marele preot al dacilor a purces la cale - vale de multe orizonturi pana departe in tara piramidelor unde le-a impartasit celor care se trag tot din daci - urmasii vechilor pelasgi - la marea scoala de la Heliopolis - tainele bine adapostite ale buruienilor padurii. Preotii de aici i-au pregatit bautura vrajita faraonului - incetul cu incetul insa ea a fost data uitarii in vechiul Egipt. Deceneu, intors acasa a impartasit-o dacilor care pe langa mirodeniile secrete au mai adaugat câte o coaja de mar din fructul oprit dat de Eva, un pic de miere de albine, cate ceva din buruienile padurii - si asa la gura cuptorului, iarna au pus-o de facerea unui neam mindru si dirz, puternici ca ursii din padure, tainici ca burienile codrilor si dragastosi ca mierea albinelor .


Gustari si antreuri.
Stapana, stapana, gata cina bine, ca cununa-ti vine luna de grau. si voia-ti deplin. Stapana, stapana, nu te intrista, ca holdele-s rari, dar la spic is mari! Dumnezeu va da, Spicu: lingura, Manunchiu: cofa, Snopu: ferdala, Claia: galeata. Stapana, stapana: Ada veadra rasa, si pita pe masa!
"Folclor din Transilvania"- Terra Dacica
  • Platou dacic cu gustare rece 700g
  • Platou dacic cu gustare calda 750g
  • Ochiuri la plitã cu mamaliga 250g
  • Cascaval tavalit prin tarate de grau 130g
  • Ciuperci gratinate la plitã cu sunculita 100g
  • Ochiuri romanesti cu jumari 210g
  • Cuiburi dacice cu ochiuri capac 200g
  • Omleta cu jumari 200g
  • Omleta cu ciuperci, sunca, rosii si telemea 270g
Specialitatea casei
  • Bulz transilvan cu ceapa strivita in pumn 300g
  • Bulz dacic cu ochiuri la capac 250g

Bors.
Rauri da lapte dulce pa vale
Curg acolo si da unt paraie
Taramuri-s da mamaliga moale
Da pogaci, da pite si malaie!
O, ce santa si buna tocmeala!
MANCI CAT VREI SAU BEI FAR OSTENEALA.
  • Bors dacic cu carne 400g
  • Bors de perisoare 400g
  • Bors transilvan cu lascute (taitei de casa) 400g
  • Ciorba de fasole cu ciolan afumat 400g
  • Ciorba de cartofi si jumari cu tarhon 400 g
  • Ciorba de burta 400g
  • Smantana 100g
  • Mujdei - din partea casei
  • Ardei iute
  • Sos hrean 100g
  • Salata de ceapa strivita si dreasa 150g
  • Mamaliga 200g
Specialitatea casei
  • Mamaliguta cu lapte in strachina de lut 200/200g

Preparate din gaina, pui, puicute.
Ma uit la vale prin colbul ulitei. Trebuie sa merg la oras. La intrare ochiul ma indeamna sa intru intr-o mustarie. Inca de la început stiu ce îmi aduce aminte de locurile pe care le-am lasat acolo in satul meu: placerile toamnei sunt mustul, mititei si puicutele. Ma risc sa le degust pe ultimele.
  • Varza calita cu piept de pui 200/100g
  • Varza calita cu aripi de pui 200/100g
  • Varza calita cu snitel de pui 200/130g
  • Ostropel de pui cu mamaliguta 400g
  • Pilaf cu piept de pui 200/100g
  • Pilaf cu aripi de pui 200/100g
  • Pilaf cu ficatei de casa 200/130g
  • Pilaf cu picioare de pui 200/100g
  • Pilaf cu snitel de pui 200/130g
  • Cartofi prajiti cu piept de pui 200/100g
  • Cartofi prajiti cu aripi de pui 200/100g
  • Cartofi prajiti cu ficatei de pui 200/130g
  • Cartofi prajiti cu snitel de pui 200/130g
Specialitatea casei
  • Mancare taraneasca de puica 300g

Preparate din porc.
Mititelul a intrat pe usa din fata in sufletul romanului ca fumul jertfei din cele dintai nascute ale oilor lui Avel si din grasimea lor, daruri spre care a cautat si Dumnezeu, se urca în vaduhul noptilor de vara fumul cu miros de mititei proiectând parca pe cer eterna "coloana a lui Brancusi".
  • Iahnie de fasole cu ciolan afumat 200/150g
  • Iahnie de fasole cu muschi de porc 200/80g
  • Iahnie de fasole cu jumari de porc 200/100g
  • Iahnie de fasole cu cârnati de casa afumati 200/100g
  • Varza calita cu ciolan afumat 200/100g
  • Varza calita cu muschi de porc 200/80g
  • Varza calita cu jumari de porc 200/100g
  • Varza calita cu cârnati de casa afumati 200/100g
  • Pilaf cu ciolan afumat 200/100g
  • Pilaf cu muschi de porc 200/80g
  • Pilaf cu jumari de porc 200/100g
  • Pilaf cu cârnati de casa afumati 200/100g
  • Cartofi prajiti cu ciolan afumat 200/100g
  • Cartofi prajiti cu muschi de porc 200/80g
  • Cartofi prajiti cu jumari de porc 200/100g
  • Cartofi prajiti cu cârnati de casa afumati 200/100g
Specialitatea casei
  • Sarmale batranesti cu carne de porc 200g
  • Mititei 35g

Preparate din vita.
Pentru prima data scuturand argintul din pletele copilariei mele constat cata dreptate avea bunicul când îmi spunea ca focul este sluga buna, dar un stapân nemilos. La un pahar de vin fiert aveam sa le las si eu nepotilor vreo doua vorbe care le-or uita negura vremilor:
Toate lucrurile au un capat - numai carnatul doua.
Orice vaca care este neagra - da totusi lapte alb.
  • Rasol de vitel cu sos de hrean 150g
  • Antricot de vita 120g
  • Gratar din carne de vita 120g
  • Biftec tartar 200g
  • Snitel de muschiulet de vita
  • Chiftelute de vita cu sos marinat 220g
  • Friptura la tava din cotlet de vita 100g
Specialitatea casei
  • Tocanita din vrabioara de vitel tanar

Gratare.
La drum intre doi plopi inalti sta hanul.
Un han de doua mii de ani vechime
La care gazduita haiducime
Si daci si voievozi ce îsi înneac-amarul.
Aici se-ncinge deseori chilhanul
Din sate vin calari flacai multime
Si strasnici lautari canta tot anul:
"Friptura sa traiasca si molanul“"
  • Ciolan de porc la gratar 100g
  • Carnati de casa afumati 100g
  • Carnaciori dacici 100g
  • Muschiulet de porc 80 g
  • Piept de pui 100g
  • Aripi de pui 100g
  • Ceafa de porc 90g
  • Mititei 35 g
Specialitatea casei
  • Platoul lui Zalmoxis (platou cald) 420g
    (coaste prajite 80g, ficatei 80g, creier pane 80g, ciuperci 80g, ceapa 30g, rosii 50g)

Garnituri.
  • Cartofi taranesti 200g
  • Cartofi natur 200g
  • Pireu de cartofi 200g
  • Cartofi prajiti 200g
  • Pilaf de orez 200g
  • Varza calita 200g
  • Cartofi copti 200g
  • Iahnie de fasole 200g

Peste.
  • Pastrav pane 100g
  • Pastrav la gratar 100g
  • File somon rasol 100g
  • File somon pane 100g
  • File de merluciu pane 100g
  • File de merluciu la gratar 100g
  • Saramura de crap 150g
  • Plachie de crap 150g

Salate.
  • SALATA TRACICA CU CASTRAVETI 625g
    (castraveti, ceapa, rosii, smantana, sare, piper, otet, salata verde)
  • SALATA LUI REGALIAN CU CEAPA 750g
    (ceapa, masline, castraveti murati, sare, ulei, otet, patrunjel verde, salata verde)
  • SALATA BULGAREASCA 550g
    (salata verde, ceapa, rosii, masline, branza Feta, ulei)
  • SALATA AURELIANA CU CASTRAVETI 710g
    (castraveti, iaurt, lapte, usturoi, sare, marar, patrunjel verde, otet, ulei, salata verde)
  • SALATA LUI GERULA 500g
    (cartofi, mazare, sfecla, oua, masline, smantana, tarhon, otet, sare, piper, salata verde)
  • SALATA LUI DIOCLETIAN 460g
    (cartofi, salam, castraveti, ardei gras, maioneza, rosii, sare, salata verde)
  • SALATA ARDELENEASCA 475g
    (rosii, ardei, castraveti, ceapa, cas, sare, ulei, salata verde)
  • SALATA GETO - DACICA 800g
    (cartofi, ardei gras, ceapa, rosii, stafide, iaurt, masline, salata verde)
  • SALATA DACICA 380g
    (ceapa, ardei gras, rosii, oua, masline, marar, otet, sare, piper, ulei, salata verde)
  • SALATA AFRODISIACA 355g
    (sfecla rosie, telina, morcovi, hrean, maioneza, patrunjel verde, salata verde)
  • SALATA LUI GALERIU 330g
    (ton, salata verde, ridichi, zahar, otet, sare, piper)
  • SALATA DE PUI 500g
    (piept de pui, fasole verde, porumb, oua, ridichi, salata verde, ceapa, iaurt, sare, zeama de lamaie)
  • SALATA DE CARTOFI CU CARNATI 500 g
    (cartofi, ceapa, oua, carnati afumati, otet, sare, salata verde)
  • SALATA DE RIDICHI NEGRE 500g
    (ridichi negre, ceapa, sunca, oua, sare, piper, patrunjel verde, ulei, otet, salata verde)
  • SALATA DE ANDIVE 310g
    (andive, smantana, sare, piper, patrunjel verde, zeama de lamaie, salata verde)
  • SALATA DE FASOLE VERDE CU IAURT 475g
    (fasole verde, iaurt, ceapa, otet, sare, salata verde)
  • SALATA DE VINETE CU MAIONEZA 350g
    (vinete, ceapa, rosii, usturoi, maioneza, sare, ulei, salata verde)
  • SALATA DE CIUPERCI CU MAIONEZA 350g
    (ciuperci, maioneza, sare, piper, salata verde)
  • SALATA DE TELINA CU MAIONEZA 350g
    (telina, maioneza, sare, piper, salata verde)
  • SALATA DE VARZA DULCE CU PORUMB 300g
    (varza dulce, porumb, sare, piper, marar, otet, ulei, salata)
  • SALATA ASORTATA DE MURATURI 150g
    (gogonele, gogosari, castraveti, marar)

Clatite.
  • Clatite cu zacusca si cascaval 220g
  • Clatite cu varza si maioneza 220g
  • Clatite cu legume mexicane 220g
  • Clatite cu sunca si cascaval 220g
  • Clatite cu siuperci si smantana 220g
  • Clatite cu sunca, cascava si ciuperci 240g
  • Clatite cu piept de pui 230g
  • Clatite cu gem de pere 220g
  • Clatite cu magiun 220g
  • Clatite cu nutella 220g
  • Clatite cu nutella si alune 220g
  • Clatite cu gem de gutui 220g
  • Clatite cu miere de albine 220g
  • Clatite cu miere de albine si nuca 220g
  • Clatite cu magiun si nuca 220g
  • Clatite cu gem de mure 220g
  • Clatite cu gem de caise 220g
  • Clatite cu gem de cirese amare 200g
  • Clatite cu gem de mere 220g
  • Clatite cu dulceata de visine 220g
  • Clatite cu gem de capsuni 220g
  • Clatite cu urda dulce 220g
  • Clatite cu dulceata de nuci verzi 220g
  • Clatite cu branza de vaci si stafide 220g

Prajituri.
Prajituri
  • Diplomat
  • Tiramisu
  • Amandina
  • Rulada frisca
  • Savarina
  • Orizont
  • Choix a la creme
  • Nufar
  • Merenque
  • Ecler cu frisca
  • Tarta cu fructe
  • Busteni
Salate de fructe
  • Salata Exotic (ananas, papaya, mango, frisca) 275g
  • Salata Exotic Brandy (ananas,papaya, mango, coniac) 255g
  • Salata Hawai (mandarine, anans, kiwi, frisca) 225g
  • Salata Hawai Brandy (mandarine, ananas, kiwi, coniac) 205g
Ceai - Cafea
  • Espresso mare 100ml
  • Caffe frappe 200ml
    (ness, frisca, inghetata, pepsi, coniac)
  • Milky frappe 200 ml
    (ness, frisca, inghetata, lapte, coniac)
  • Capuccino diva 200ml
  • Ciocolata calda cu frisca 150 ml
  • Ceai 200ml

Sosuri.
Sosuri calde
  • Sos alb din lapte (Bechamel)100g
  • Sos brun (spaniol) 100g
  • Sos din ceapa 100g
  • Sos de hrean 100g
  • Sos picant 100g
  • Sos de smantana 100g
  • Sos tomat 100g
  • Sos de vin alb 100g
  • Sos de vin rosu 100g
  • Sos din oua si unt (Bernez) 100g
  • Sos Madera 100g
  • Mujdei de usturoi - din partea casei
Sosuri reci
  • Sos Ravigot 100g
  • Sos Remulad 100g
  • Sos Tartar 100g
  • Sos Maitre D’hotel 100g
  • Sos brun 100g
  • Sos de lamaie 100g
  • Painea ................................... din partea casei

Dulciuri.
Dulciuri de bucatarie
  • Budinca din orez cu mere 350g
  • Crema de zahar caramel 400g
  • Mere coapte 250g
  • Papanasi cu dulceata 200g
  • Papanasi cu smantana 200g
  • Galuste cu prune 350g
  • Galuste cu nuca 350g
  • Taitei cu branza de vaci 200g
  • Orez cu lapte 420g
  • Budinca de vanilie 500g
  • Budinca de ciocolata 500g
Inghetata
  • Inghetata cu frisca si ciocolata 150g
  • Inghetata cu ciocolata si vanilie 150g
  • Inghetata cu fiesca si capsuni 150g
  • Inghetata cu iaurt si fructe de padure 150g

Bauturi.
Bauturi alcoolice
  • Vin varsat alb - 1 litru
  • Vin varsat rosu - 1 litru
  • Vin varsat la pahar 250 ml
  • Vin fiert la cana 250 ml
  • Tuica pruna colectie Bucium (750 ml)
  • Tuica pruna colectie Bucium (50 ml)
  • Vinars Jidvei 50 ml
  • Tuica fiarta 50 ml
  • Rachiu visine extra Bucium (750 ml)
  • Rachiu visine extra Bucium (50 ml)
  • Brandy de pere Bucium (750 ml)
  • Brandy de pere Bucium (50 ml)
  • Rameros 3 l
  • Rameros (50 ml)
  • Spumant Muscat Bucium (DD)
  • Spumant Roze Bucium (DD)
  • Spumant aromat roze Bucium (DD)
  • Spumant alb Bucium
  • Spumos alb Bucium (DS)
  • Spumos roze Bucium (DS)
  • Heineken (doza 0,5 l)
  • Gosser Premium (doza 0,5 l)
  • Silva Original (doza 0,5 l)
  • Silva Strong Dark Beer (doza 0,5 l)
  • Ciuc Premium Pils (doza 0,5 l)
  • Golden Braun (doza 0,5 l)
Bauturi racoritoare
  • Pepsi (sticla 330 ml)
  • Pepsi X
  • Pepsi Twist (sticla 330 ml)
  • Pepsi MAX (sticla 330 ml)
  • Pespi light (sticla 330 ml)
  • 7 UP (sticla 330 ml)
  • Mirinda (sticla 330 ml)
  • Mountain Dew (sticla 330 ml)
  • Apa tonica (sticla 330 ml)
  • Lipton ice tea de lamaia (sticla 330 ml)
  • Lipton ice tea de piersici (sticla 330 ml)
  • Nectar de pere (sticla 330 ml)
  • Nectar de piersici (sticla 330 ml)
  • Nectar de portocale (sticla 330 ml)
  • Nectar de capsuni si banane (sticla 330 ml)
  • Nectar de grapefruit (sticla 330 ml)
  • Apa plata (sticla 500 ml)